Liquid Web Managed Word Press

Vírusok és egyéb programozott kórokozók

A vírusokra több definíció használatos. Szűkebb értelemben (és én mindig így használom) a vírus egy programkód, mely önállóan működésképtelen, melyet program vagy program információs file tartalmazhat, a program végrehajtásával aktivizálódik és replikálja magát, hozzáfűzi vagy beleírja magát más programokba.

Az igazi az a vírus, amely a "szabadban" is, tehát nem csak laborkörülmények között képes terjedni. Ezek az un. "wild" vírusok, köznapi halandó csak ezekkel találkozik. Nem kell izgulni, van belőlük elég, minden rendesebb víruskergető több ezret ismer belőlük.

A vírusokat rendszerint ártó szándékkal hozzák létre (bár kísérleti vagy játék célból is születtek). Általában az észrevétlen terjedés és szaporodás a fõ cél, ennek érdekében rejtettek, károkozásukon kívül nehezen vehetők észre (segédeszközök nélkül). Gyakran bombákat tartalmaznak, egyesek képesek más vírusokkal interakcióba lépni.

A vírusok nem hatásosak, ha nem kerülnek végrehajtásra. Ezért a másolás s minden más, végrehajtás nélküli tevékenység elvileg veszélytelen velük. Adatfile-t nyugodtan beolvashatunk rendszerünkbe (feltéve, ha nem tartalmaz program információt valamely végrehajtandó program számára, például Visual Basic vagy Windows Scripting Host utasításokat, vagy Microsoft SQL "bővítményeket"). Léteznek vírusok ill. vírusszerű kreálmányok, melyek bootlemezről a bootkóddal aktivizálódhatnak, így fertőzött lemezről a bootolás veszélyes. Ezek az un. bootvírusok, manapság egyre ritkábbak.

Hasznos tudnunk, hogy csak az egyfelhasználós rendszerek ellen bocsátottak szabadon életképes vírusokat (PC-s DOS és Windows, Macintosh System, Amiga és Atari OS , ...). Ugyan Unix-ra is írtak, de csak kísérleti célból, VMS-re, mainframe-re nem ismeretes vírus (bár a szakirodalom említ ilyeneket, ezek nem vírusok a mi definíciónk értelmében). NetWare alatt futót soha senki nem írt. OS/2-re létezik. Minden Microsoft operációs rendszerre írtak már vírust, egyiken sem érezheti magár senki védve tőlük, habár manapság igencsak nehéz XPre például bootvírust írni.

Bár többfelhasználós rendszerekre lényegében nincsenek vírusok, ez nem zárja ki, hogy DOS vagy Windows emuláció alatt vírusok nem aktivizálódhatnak, replikálódhatnak, sőt akár károkat is okozhatnak - pl. a Word makró vírusok -, de ezek operációs rendszer szinten már nem veszélyesek. Annál nagyobb károkat tudnak okozni viszont az adatainkban, ezért ajánlatos az Office-ban létező belső makróvírus-védelmi mechanizmusokat "élesre tölteni".