Liquid Web Managed Word Press

Az újságolvasó a NET-re megy

A Nielsen//NetRatings nemrégiben elkészített tanulmánya szerint nem csak az Internet biztosította kényelem, hanem az erős márkanév is az oka annak, hogy a még viszonylag kevés számú online újságolvasók tábora egyre nő.

Napjainkban már világszerte egykori újságolvasók milliói szerzik be internetes helyekről a híreket, azonban tény, hogy a többség hűséges maradt kedvenc nyomtatott kiadásához.

A tanulmány szerint az újságot olvasó online felhasználók 21 százaléka elsődlegesen az internetes szerkesztésű kiadványokat preferálja, míg 7 százalékuk fogyasztási szokása megoszlik a nyomtatott és az elektronikus sajtó közt. A nagy többség – 72 százalék – azonban az újságokhoz elsősorban nyomtatott formában jut hozzá, ám az olvasók száma dinamikusan növekszik évről évre. Egyre többen hagynak fel a hagyományos médiakiadványok fogyasztásával a kizárólag Web-alapúak javára.

Speciális webtartalom

A nagyszámú fogyasztók elpártolásának következtében a hagyományos kiadók speciális tartalmakat szolgáltató honlapokat indítottak közösségépítés céljából. Egyedi online stratégiát dolgoztak ki az eredeti tartalmak mellé, online üzenetekkel, szerkesztői blogokkal.

Számos kiadó küzd azért, hogy profitálhasson ebből a jelenségből, de leginkább a nyereségesség fenntartása a cél az olvasói magatartások ilyen mélységű és irányú változása után. Míg a legtöbb kiadó ingyenesen kínálja internetes tartalmát – esetleg regisztráció után –, addig néhányuk pénzt kér a tartalomért.

A vezető újságok vezetők is maradnak Az Egyesült Államokban az öt legnagyobb internetes újságok a következők voltak:

  • The New York Times (11,3 millió látogató május hónapban)
  • USA Today (9,2 millió látogató május hónapban)
  • Washington Post (7,4 millió látogató május hónapban)
  • Los Angeles Times (3,8 millió látogató május hónapban)
  • San Francisco Chronicle (3,4 millió látogató május hónapban).

Mivel az olvasók kényelmi szükségletei növekvők az online újságolvasás következtében, nagyon kedvelik az azonnaliságát, míg a hagyományos sajtó esetében meg kell várniuk a kézbesítést. Az információk azonnal rendelkezésre állása leginkább a politikai választások idején ütközik ki leginkább. Ehhez kapcsolódik még a blogok kiemelkedése is.

Mindezek mellett a márkahűség még mindig meghatározó és csak kiemeli a fogyasztók sokszínűségét az elburjánzó online kiadások terén.

Pénzügyi következmények

A tény, hogy az olvasókat nem vesztették el véglegesen talán vigaszt jelenthet a média vállalatoknak, akik hagyományosan erős profit-termelői voltuk fenntartásáért küzdenek.

A New York Times Co. például nemrégiben részvény-árfolyamának éves mélypontját kellett, hogy megérje, továbbá létszámleépítést is bejelentett – ahogyan azt más kiadók is tették. A kiadóknak az olvasói létszám csökkenését kell látniuk ami nagy bevételkiesést jelent a számukra.

Következésképpen az újságok kiadói keresik a lehetőségeket online jelenlétük megerősítésére, nyereségességük növelésére anélkül, hogy olvasóikat elidegenítenék maguktól. Az elmúlt hónapban a The New York jelentette be, hogy szeretné egyes online tartalmait fizetőssé tenni, hasonlóan a Los Angeles Times próbálkozásához, ám ez utóbbi az általános felzúdulás után letett ezen irányú elképzeléséről.

Az akvizíciók a másik közkedvelt előretörési formák a régi vállalatok körében: az About.com honlapot a The New York Times vásárolta fel; a Wall Street Journal pedig a MarketWatch oldalt.

Mindezekből még egy probléma keletkezik, amire sokan nem gondolnak, de máris a bőrünkön érezhetjük: a kisebb újságok egyre szegényebbek lesznek, mind anyagilag, mind tartalmilag. A megjelent anyagok egyre nagyobb százaléka lesz az átvett anyag, amit általában kritikátlanul átvesznek, és a saját anyagok színvonala is egyre gyengébb lesz. Manapság nem ajánlatos a Magyar Helyesírási Szótár legújabb kiadásával kézügybe újságolvasásba fogni...