Tartalomjegyzék

Mi az elektronikus kereskedelem?

Az Internet, a világháló használata összeköti egymással az ország és a világ bármely részen élõ embereket. Mindenki, akinek számítógépe, esetleg arra alkalmas mobiltelefonja, megfelelõ programja és telefonvonala van, csatlakozhat erre az egész világot behálózó világsztrádára, és kedvére böngészhet, tanulhat, játszhat, szórakozhat, s egyre inkább vásárolhat anélkül, hogy ehhez el kellene mozdulnia a helyérõl. A Magyarországon is gyorsan szaporodó Internetes áruházak a világ legkényelmesebb beszerzési forrásai, olyanok, akár a hagyományos boltok vagy szaküzletek, vagy bevásárlóközpontok. A kínálatból a vevõk akár gyártók, akár termékek szerint válogathatnak. A kiválasztott áruval a vevõ a virtuális pénztárhoz megy, tisztázza a fizetés és a kiszállítás módját, majd megrendeli az árut és már csak a szállításra kell várni. Az üzlet felveszi a kapcsolatot a vevõvel, azaz a megrendelést e-mailen vagy telefonon visszaigazolja. Szállít, és a vevõ fizet.


 

Az elektronikus kereskedelem jogi vonatkozásai

Az Internetes kereskedelem az általános jogi szabályozás szerint - ahol ez létezik, - az általános jellemzőit tekintve kereskedelmi tevékenységekkel azonos megítélés alá esik.

FIGYELEM!

 • Ellenőrizzük az áruház adatait, címét, telefonszámát, hogy amennyiben problémánk van, fel tudjuk venni a kapcsolatot,
 • minden esetben gondosan olvassuk el a szerződési feltételeket (csomagolási, szállítási költség, szállítási határidő, felelősségvállalás),
 • ha lehet, próbáljuk ki az üzletet egy kisebb értékű vásárlással,
 • hasonlítsuk össze a kínálatot,
 • a tranzakciók idejét és az összegeket tartsuk nyilván,
 • célszerû megrendelni valamilyen biztonsági szolgáltatást, hogy csak a visszajelzésünk után terheljék meg a számlánkat!

Az elektronikus úton kereskedőre vonatkozó tájékoztatási kötelezettség előírja, hogy:

 • a fogyasztónak a szerződés megkötése előtt, kellő időben, egyértelmű, közérthető és pontos tájékoztatás kell kapnia az áru jogszabályban meghatározott valamennyi lényeges tulajdonságáról,
 • a kereskedő a kommunikációs technika szerinti tormában közöltek mellett, a szerződés megkötése előtt, kellő időben, de legkésőbb a szerződés megkötésekor köteles írásban is felhívni a fogyasztó figyelmét a kötendő szerződéssel kapcsolatos információkra.

Az elektronikus kereskedő tevékenysége az általános joggyakorlat - és a legtöbb, egyes országokban megjelent törvény szerint is - tulajdonképpen csomagküldő tevékenységnek felel meg. Ezért az Internetes kereskedelemmel foglalkozó társaságra irányadóak az egyes kereskedelmi tevékenységek gyakorlásáról szóló rendeletek előírásai.

A kereskedelmi tevékenység folytatásának feltétele, hogy a nyilvántartásba vételre jogosult szerv (a kereskedő székhelye, fióktelepe szerint területileg illetékes kereskedelmi és iparkamara) a kereskedőt és üzletét vagy telephelyét nyilvántartásába felvegye.

Az elektronikus úton kötött szerződések távollevők között létrejött adásvételi szerződések, minta utáni vételként határozhatók meg.

Az Interneten elhelyezett képek alapján a fogyasztó úgy válogathat a termékek között, mintha a kínálatról egy katalógus oldalai alapján tájékozódna.

Figyelmet érdemelnek az egymással közvetlenül nem érintkező személyek között létrejövő szerződések speciális fogyasztóvédelmi szabályai, mert az Internet, mint új információs technológia alkalmazása előnyei mellett komoly veszélyeket is rejt magában. A fogyasztó szempontjából rendkívül nagy kockázatot jelent, ha a szerződés feltételeit nem ismeri, kínált termékek és szolgáltatások alapos megvizsgálására nincs módja. Az Online kereskedelem hazai szabályozásában kiemelkedő jelentőségű az Európai Unió vonatkozó irányelvének szabályaira épülő, a távollévők között kötött szerződésekről szóló kormányrendelet, illetve a hamarosan megjelenő, erre alapuló törvény.


 

Miért vásároljunk Interneten keresztül?

Az Internet megnyitotta a termékek és szolgáltatások világát. Olyan utakat is kínál, amelyeken egyébként sohasem járhatnánk. Az információkat könnyen meg lehet találni, így néhány perc alatt összehasonlíthatók az egyes termékek árai a különböző árusító helyeken, megnézhetők a szállítási feltételek stb. Egyszóval kiválasztható a számunkra legmegfelelőbb kínálat. Az Interneten keresztül történő vásárlás lehetőséget ad sikeres vásárlásokra a legkülönfélébb nemzetiségű áruházakban, anélkül, hogy kitennénk a lábunkat az otthonunkból. Ráadásul mindezt nem korlátozza a nyitvatartási idõ, a nap és az éj bármely órájában vásárolhatunk a kívánságunk szerint. Az Interneten keresztül szinte mindent megtalálunk, amit csak akarunk, árut és információt, szolgáltatást és szórakozást egyaránt.

FIGYELEM! Különösen figyeljünk:

 • · Bizalmas adataink védelmére, ·
 • · a választékról nyerhető információkra,
 • · az eladóról megszerezhető információkra,
 • · a szállítással összefüggő információkra,
 • · pénzügyi biztonságunkra!

A magukra valamit adó Internetszerkesztők, akár a jó boltosok lapjuk nagyon jól látható helyén tüntetik fel közérthető és világosan megfogalmazott adatvédelmi elveiket. Általában az derül ki, hogy a védelem önszabályozó programokon nyugszik. A programok változatosak, de ügyelni kell a következőkre:

 • Ne abból induljunk ki hogy a szolgáltató meg tudja határozna a személyiségvédelmi szükségletünket. Mindig tudnunk kell, hogy milyen információkat írtunk le, adtunk ki és miért tettük.

 • Olyan oldalakat keressünk, amelyeknek szabályai, vagy személyiségi programjai, pl. a regisztráció, lehetővé teszik, hogy mi választhassuk meg, mikor és milyen körülmények között használják a személyes adatainkat.

A boltok általában elegendő információt nyújtanak a vásárláshoz. Így biztosan eldönthető, hogy mit akarunk vásárolni, az mennyibe fog kerülni, mennyi időre szól a garancia és hogyan tudunk kapcsolatba lépni a felelős eladóval, ha problémánk van. Ezek az adatok döntő fontosságúak, mert vizuálisan megismert, majd elektronikusan megvásárolt termékeket, szolgáltatásokat később kapják meg ténylegesen. Mint már szó volt róla, keressük meg a terméket árusító társaság tényleges címét és telefonszámát!

Ha nincs a kezdőlapon feltüntetve, keressük a "Kapcsolatok", vagy "Info" feliratú helyeket. Keressünk arról is információkat, hogy vajon ez a cég tagja-e valamilyen áruházi láncnak, vagy esetleg valamilyen fogyasztóbarát tömörülésnek.

FIGYELEM! Legyen gyanús, ha olyan adatokat kérnek, amelyek nem tartoznak szorosan a vásárláshoz!

Kérjen visszaigazolást és biztosan tudja meg, hogy a megvásárolt terméket mikor és hogyan szállítják haza, illetve, hogy a szolgáltatást mikortól veheti igénybe! Érdemes odafigyelni arra is, hogy a szállítási és postaköltséget, ha különböző helyeken vásárolunk, forgalmazókként kell fizetni. Tehát ha több helyről rendeltünk, az többszörös árat jelent .

A jó web-oldalak informálnak arról, mennyire képesek megvédeni az Ön pénzügyi adatait átvitel, illetve tárolás idején. A számítógép Internet böngészője mindig figyelmeztet arra, hogy mennyire biztonságos adatátvitel szempontjából az az oldal, amit meglátogatott. Vegye szigorúan a figyelmeztetéseket! Keressen kulcsot vagy zárt lakatot a kereső alsó üzenet sávján. Ezek a jelek a biztonságot jelentik.

FIGYELEM! A megvásárolt termék bármilyen hibájáért a boltot üzemeltető cég a felelõs! Majd e cég eldönti, hogy pontosan kit és mennyire terhel a felelősség! Ez nem az Ön dolga, mert csak az üzemeltető céggel áll szerződéses kapcsolatban.


 

Melyik a legbiztonságosabb fizetési mód?

Hazánkban már elterjedt fizetési mód a bankkártyán keresztül történő fizetés. A folyószámla-tulajdonosok nagy része kártyával is rendelkezik. Ennek ellenére a hazai Internetes vásárlók többsége még mindig a hagyományos utánvéttel egyenlíti ki a számláját. Ez azonban nem a fogyasztók hibája, mert a boltok zöme nem teszi lehetővé a kártyás vásárlást. A kereskedők jobban félnek ettől a fizetési módtól, mint a vásárlók.

Az érvényes rendelkezések szerint ugyanis, ha a tranzakció közben kár éri a vásárlót, azt a kereskedő köteles megtéríteni, ezért a kereskedő nem szívesen kockáztat. Ha felajánlja kártyás vásárlás lehetőségét, rendszerint limitet, összegkorlátot állít. Választható a lakáson történő kártyás fizetés. Ez a szemünk előtt zajlik le, ellenőrizhető és a kereskedő is biztonságban érezheti magát.

Mindezek ellenére azt tanácsoljuk, hogy - ha lehetséges - használjuk a kártyás vásárlást. Ma már több olyan lehetőség áll a fogyasztók rendelkezésére, amivel legálissá, átláthatóvá tehető a tranzakció. A legtöbb banknak van telefonos szolgálata, ahol rögtön kontrollálni lehet a pénzügyi műveleteket. Létezik olyan mobil bankszolgáltatás, amelyhez azonnal SMS értesítés társul. Alkalmazható átutalási limit. Letiltható a kártyahasználat és a kártérítési felelősség is a fogyasztók érdekét védi.

Növeli a biztonságot, ha a fizetés hitelkártya segítségével történik. A bankkártya - angolból fordítva a letéti kártya - mögött tényleges fedezet van, valamilyen átutalás, mint pl. fizetése.

A hitelkártya - kredit kártya - megelőlegezi az áru árát, következtetésképpen, ha az áru nem érkezik meg vagy hibás, és nem veszik vissza, letilthatja a bankjánál a kifizetést. Tehát a bankkártya esetén azonnal leemelik a kártyáról a pénzt, hitelkártya esetén nem.

A külföldről való vásárlás sok kockázattal jár, ezért tanácsoljuk: akkor vásároljon, ha érti a nyelvet, és tisztában van a vásárlási feltételekkel. Ha nehézségei vannak, használja nyomtatóját! Papíron érthetőbb lesz a szöveg és könnyebb észrevenni az esetleges buktatókat.