Liquid Web Managed Word Press

Életbölcsességek

Van valami különleges az Internetben. Bárki, aki akárcsak futólag megtapasztalta a világnak ezt a nyolcadik csodáját, aláírja a fenti állítást, de igazi kihívás lehet olyanoknak elmagyarázni azt, hogy mi ez a nagy felhajtás körülötte, akik még nem élték át saját maguk a Hálózat örömeit. Most már biztosak lehetünk benne, hogy nem a szuper technika a lényeg...

Nem, ha van egyetlen dolog, ami bármi másnál jobban megragadja az embereket attól a pillanattól kezdve, hogy először kapcsolatba lépnek az Internettel, az egy megmagyarázhatatlan polgári büszkeség és közösségi szellem, amely összeköt bennünket a Hálózat összes többi felhasználójával. Amikor egy hagyományos társasági eseményen találkozol egy internautával és végül e-mail címet cseréltek, akkor egy olyan csoporthoz való hovatartozásodat erõsíted meg ezzel, melynek saját szokásai, szertartásai és titkos üdvözlési formái vannak. Egy olyan félig földalatti társaság tagsági igazolványát újítod meg, amely javában azon munkálkodik, hogy megváltoztassa a világot.

Peter Deutsch: Továbbadni és továbbfejleszteni az "Internet kultúrát"

Internet World -- 1994. márc./ápr.
 
 

Ha egy idegen országba kerülünk, ahol huzamosabb ideig szeretnénk -- lehetőleg kényelmesen -- élni, akkor a helyi konyha megszokása mellett a legfontosabb feladat az illetõ társadalomban érvényes fõbb ideológiai/világnézeti vezérelvek és erkölcsi/állami törvények megismerése és elfogadása. Lássunk tehát néhányat az Internet tízparancsolatai közül! Persze többen is készítettek már ilyen hálózati "kõtáblákat". Az alábbiakban Peter Deutsch négy, leginkább megszívlelendõ parancsolata következik, melyek az Internet World 1994. szeptemberi számában megjelent, "The Ten Commandments of the Internet" című cikkbõl származnak.

Fogadd el, hogy állandóan változik minden!

 (Sokakat zavar, hogy a hálózatokon soha nincs egyetlen program vagy szolgáltatás sem teljesen készen, minden mozgásban és változásban van, nem lehet lépést tartani az újdonságokkal, a megszokott szolgáltatások pedig hirtelen eltûnhetnek. Az "elõrejelzések szerint" ez a helyzet nem fog egyhamar megváltozni, még jó ideig egy építkezési területen kell megpróbálni letelepedni és berendezkedni.)

 Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!

 (A hálózatok nagyrészt azért tudtak ilyen hasznos információforrássá és sokféle célra felhasználható eszközzé válni, mert rengeteg ember vett részt a fejlesztésükben, mindenki hozzátette a maga kis részét: információt, programot, "entrópiacsökkentõ" rendcsinálást stb. Ez a parancsolat továbbá a hálózati erõforrásokkal való értelmes gazdálkodásra és takarékoskodásra, valamint az információs környezetszennyezés elleni küzdelemre is buzdít.)

 Értékeld a kimagasló programozói/fejlesztõi munkát!

 (A hálózati eszközöket készítõ hackerek jó része nem elsõsorban anyagi megfontolásokból kezd el valamin dolgozni. Sok népszerû szoftver és szolgáltatás azért jött létre, mert valaki imponálni akart a barátainak. Ezért ezeknek az embereknek a legnagyobb elismerés az, ha a felhasználók megdicsérik a munkájukat.)

 Ne akard újra feltalálni a kereket!

 (A hálózatokon már rengeteg dolgot kitaláltak, kipróbáltak, vagy szabványosítottak -- legalább hallgatólagosan. Bár mindenkinek joga van bármivel újra megpróbálkozni és állandóan rengeteg párhuzamos fejlesztés folyik, de általában jobban járunk -- és a hálózati közösség is jobban jár --, ha elõbb körülnézünk, hogy nincs-e már valamilyen kész és elfogadható megoldás, mûködõ rendszer, vagy felhasználható eredmény a problémánkra, mielõtt kitalálnánk valami újabb dolgot.)

 S végül még egy útravaló tanács az információs sztrádára merészkedõknek, ami szinte minden tízparancsolatban elõfordul és talán a legfontosabb valamennyi közül:

 Mindig kérj bátran segítséget!

 (Mindenki volt egyszer "clueless newbie", vagyis zöldfülû hálózati újonc, s ezért szinte mindenki szívesen segít a kezdõknek, ha van rá ideje. Azért, mielõtt megkérdeznénk egy több ezer embert kiszolgáló számítógépes rendszer felügyelõjétõl, hogy mi a csoda az az "í-mél", nem árt, ha elõbb magunk próbálunk választ találni a kérdésünkre. De miután kimerítettük a hozzáférhetõ dokumentációkat és nem sikerült megoldani a problémát, nyugodtan fordulhatunk bárkihez a hálózaton, akirõl úgy gondoljuk, hogy ért a témához. Az így kapott segítséget késõbb a hozzánk forduló újoncok kérdéseinek megválaszolásával fizethetjük vissza.)